گاهی اوقات استفاده از جراحی ارتودنسی یا جراحی فک Maxillofacial Surgery (عمل جراحی اصلاح فک) برای افرادی که هماهنگی لازم بین فکهای بالا و پایین آنها وجود ندارد، لازم و ضروری میباشد. در اکثر مواقع، متخصص ارتودنسی میتواند با استفاده از روشهای مناسب وضعیت فکها را به منظور قرارگیری مناسب آنها بر روی یکدیگر و تنظیم موقعیت دندانها در کنار هم اصلاح کند. از طرف دیگر، برخی افراد ممکن است دارای مشکلات اسکلتی باشند که امکان اصلاح آنها فقط با استفاده از روشهای ارتودنسی حرکت دادن دندانها وجود نداشته باشد. به این ترتیب جراح دهان و آرواره با همکاری مشترک با متخصص ارتودنسی میتوانند مشکلات اسکلتی شدید موجود در ناحیه فک را برطرف کرده و از این طریق به بهترین نتایج ممکن در ارتباط با موقعیت دندانها و شرایط فک دست پیدا کنند. این جراحی از طریق تغییر موقعیت آرواره، فک یا هر دوی آنها به منظور دستیابی به ارتفاع، عرض و موقعیت مناسب برای این استخوانها انجام میشود.
جراحی ارتودنسی چیست؟
در جراحی ارتودنسی یا ارتوگناتیک ساختار اسکلتی صورت دستکاری میشود. نقاط هدف در این درمان شامل بخشهای فک، آرواره، و دنتوآلوئولر (dentoalveolar) (بخشی از فک که از دندانها حمایت میکند) است و از طریق این درمان میتوان موقعیت این بخشها را اصلاح کرده و مشکلات ساختاری و ظاهری آنها را برطرف کرد. توجه داشته باشید اصطلاح ارتوگناتیک ریشه در یک کلمه یونانی به نام صاف کردن فک دارد. بنابراین میتوان گفت عمل جراحی ارتوگناتیک برای صاف کردن فکها و اصلاح مشکلات آنها مورد استفاده قرار میگیرد.
اکثر افراد توسط یک متخصص ارتودنسی به خاطر مشکلات مربوط به نامرتبی دندانها که امکان اصلاح آنها فقط با استفاده از روشهای محافظهکارانه (بریسها و سایر ابزارهای ارتودنسی) وجود ندارد، به تیم جراحی ارتوگناتیک معرفی میشوند. فرآیند درمان مورد استفاده در این شرایط یک فرآیند استاندارد است و تکمیل این درمان ممکن است به چند سال زمان نیاز داشته باشد. علاوه بر متخصص ارتودنسی، دندانپزشک، متخصص دهان، روانشناس، متخصص گوش و حلق و بینی، جراح پلاستیک، متخصص اعصاب، متخصص گفتار درمانی، تیم پرستاری، و متخصصان شنواییسنجی نیز ممکن است در برنامه درمان طراحی شده برای بیمار در این شرایط همکاری داشته باشند.
چه زمانی به جراحی فک Maxillofacial Surgery نیاز خواهیم داشت؟
با پیشرفتهای اخیر صورت گرفته در حوزه درمان ارتودنسی، امروزه میتوان بسیاری از مشکلات مربوط به نامرتبی دندانها را با استفاده از روشهای محافظهکارانه برطرف کرد. با این وجود گاهی اوقات مشکلات دندان و شرایط اسکلتی مربوط به آن به قدری شدید است که امکان ترمیم آن به سادگی وجود ندارد. در این شرایط احتمالاً لازم است از عمل جراحی فک (که در اصطلاح به آن جراحی فک بالا Maxillary surgery گفته میشود) برای رفع مشکل استفاده شود.
جراحی فک بالا Maxillary surgery میتواند برای درمان مشکلات ارتودنسی شدید به همراه بریسها و سایر ابزارهای ارتودنسی به منظور اصلاح مشکلات آندربایت (مشکلات مربوط به رابطه بین دندانها و فک)، مشکلات مادرزادی (نقص مادرزادی) در ارتباط با رشد فک، و نیز وقفه تنفسی در خواب مورد استفاده قرار گیرد.
چه شرایطی را میتوان با استفاده از جراحی ارتودنسی درمان کرد؟
افرادی که بیشترین فایده را از جراحی ارتودنسی می برند کسانی هستند که با مشکلات خاص در ارتباط با وضعیت فکها، نحوه قرارگیری دندانها در کنار یکدیگر، و عدم تقارن در ناحیه صورت خود روبرو هستند. این شرایط میتواند مشکلات جدی برای فرد همچون مشکلات صحبت کردن، جویدن، و خوابیدن ایجاد کرده و نیز باعث ایجاد محدودیت و اختلال برای سایر فعالیتهای روزمره شود. به این ترتیب از طریق معاینه کامل ناحیه صورت میتوان درباره نوع جراحی ارتودنسی مناسب برای شما تصمیمگیری کرد. در واقع هنگامی که رفع مشکل نیازمند اصلاح موقعیت فک باشد، متخصص ارتودنسی میتواند امکان اصلاح مشکل فقط از طریق روشهای ارتودنسی یا نیاز به انجام عمل جراحی ارتودنسی را برای فرد مشخص نماید. شرایطی که به صورت عادی امکان درمان آنها از طریق جراحی ارتودنسی وجود دارد به شرح زیر هستند:
- اپن بایت، عقب رفتگی چانه، و جلوآمدگی فکها
- نقصهای مادرزادی همچون شکاف لب و کام
- نامرتبی دندانها (که در اصطلاح به آن مشکلات جویدن غذا نیز گفته میشود) در نتیجه آندربایت یا اوربایت شدید
- وقفه تنفسی در خواب
- مشکلات بلع، جویدن، و گاز گرفتن غذا
- درد ناحیه مفصل گیجگاهی (درد مزمن فک یامفصل گیجگاهی) و سر درد
- ظاهر صورت نامتقارن
- مشکلات مزمن تنفس از طریق دهان و خشکی دهان
- احساس کشیدگی در هنگام قرار گرفتن لبها بر روی یکدیگر
- ورم صورت
جراحی ارتودنسی چگونه انجام میشود؟
اولین مرحله برای این جراحی مشاوره با پزشک و برنامهریزی درمان با تیم دندانپزشکی است. این تیم شامل دندانپزشک، متخصص ارتودنسی، و جراح دهان است. متخصصان ارتودنسی معمولاً از تصویربرداریهای مختلف و تهیه مدل سهبعدی برای کمک به تیم خود به منظور طراحی یک برنامه مرحله به مرحله جهت رفع نیازهای بیمار استفاده میکنند.
فرآیند درمان در این شرایط با قرار دادن بریسهای ارتودنسی بر روی دندانها برای اصلاح وضعیت آنها، بهبود وضعیت فک بالا تا حد ممکن و نیز بهبود وضعیت فک پایین شروع میشود. پس از گذشت حدود 1 سال از استفاده بریس، فرد برای جراحی ارتوگناتیک آماده خواهد بود.
مطالب مرتبط: هزینه جراحی فک Cost of maxillofacial surgery
این عمل جراحی معمولاً در مطب پزشک یا بیمارستان انجام شده و در زمان جراحی بریسها بر روی دندان باقی میمانند. به این ترتیب بیحرکت کردن مناسب فکها در طول عمل جراحی امکانپذیر میشود. برای شروع جراحی روش بیهوشی مناسب برای فرد با توجه به نوع جراحی مورد نیاز وی مشخص خواهد شد. توجه داشته باشید این جراحی از نظر نوع مشکلات اسکلتی در بین افراد متفاوت بوده و میتواند شامل عمل جراحی حرکت فک بالا، حرکت فک پایین یا هر دو فک (در صورت نیاز) باشد. این جراحی حداقل درد و ورم را برای فرد ایجاد کرده و امکان کنترل این علائم از طریق داروهای تجویز شده توسط پزشک یا داروهای قابل تهیه از داروخانهها بدون نسخه پزشک، وجود دارد. در این زمان احتمالاً از بیمار خواسته میشود از رژیم غذایی نرم یا مایعات برای یک دوره زمانی کوتاه پس از جراحی استفاده کند.
وضعیت بیمار پس از جراحی فک Maxillofacial Surgery چگونه خواهد بود؟
پس از پایان جراحی، پزشک وضعیت بهبودی بیمار را از نزدیک تحت کنترل قرار داده و به تامین حداکثر راحتی ممکن برای بیمار در طول این مدت کمک میکند. اکثر افراد پس از این جراحی نیاز به یک دوره 6 تا 12 ماهه درمان ارتودنسی به منظور تکمیل شرایط درمان و ایجاد وضعیت صحیح در ارتباط با قرار گرفتن مناسب دندانها در کنار یکدیگر و ایجاد ظاهر مناسب هستند. به این ترتیب اکثر بیماران احساس بهتر و وضعیت سالمتر و راحتتر با گذشت زمان پیدا خواهند کرد. در حقیقت این جراحی میتواند نتایج قابل توجه برای فرد در جنبههای مختلف و متعدد به همراه داشته باشد.
مطالب مرتبط: عکس جراحی فک Photo of jaw surgery
توصیههای مراقبتی پس از جراحی ارتوگناتیک
پس از جراحی فک بالا Maxillary surgery لازم است به نکات زیر توجه شود:
- مصرف داروها طبق توصیه پزشک طبق زمانبندی مناسب
- خوابیدن برای 48 ساعت اول پس از جراحی در حالتی که سر بالاتر از سطح بدن قرار بگیرد.تا به این ترتیب ورم ایجاد شده در ناحیه صورت حداقل گردد.
- استفاده از کمپرس یخ میتواند برای 48 ساعت اول پس از جراحی مناسب باشد.
- در این حالت ممکن است از پوشش ارتجاعی برای هدایت دندانها به سمت موقعیت جدید استفاده شود. در صورت شکسته شدن این پوشش قبل از جلسه اول ملاقات با پزشک نگران نشوید. در جلسه اول پس از جراحی پزشک توصیههای لازم درباره استفاده از این پوشش را در اختیار شما قرار داده و یک پوشش جدید در اختیار شما قرار خواهد داد. علاوه بر این در صورت نیاز میتوان این پوشش را از دهان خارج کرد.
- گرفتگی بینی بلافاصله پس از جراحی مسئلهای کاملاً عادی است که در نتیجه عمل جراحی ایجاد میشود. در این شرایط میتوان از بخار سرد به منظور کمک به کاهش گرفتگی استفاده کرد.
- مصرف مایعات از بیشترین سطح اهمیت در طول دوره اولیه پس از عمل جراحی برخوردار است. در این زمان سعی کنید وعدههای غذایی خود را در طول روز افزایش دهید. در ادامه با رسیدن به روز هفتم تا دهم پس از عمل جراحی، امکان مصرف مواد غذایی نرم برای شما وجود خواهد داشت.
- بهترین روش برای مراقبت از محل جراحی تمیز نگهداشتن و حفظ سلامت دهان و دندان تا حد ممکن است. به این منظور از یک مسواک با سر کوچک و موهای نرم و خمیردندان مناسب برای تمیز کردن دندانها و ابزارهای ارتودنسی استفاده کنید.
- مطالب مرتبط: اقدامات بعد از جراحی فک Post-jaw care
- ورم متوسط تا شدید در ناحیه صورت پس از عمل جراحی فک کاملاً عادی است. در صورتی که این ورم به تدریج کاهش یافته و در ادامه دوباره ایجاد شود، این شرایط احتمالاً نشان دهنده عفونت در ناحیه تحت درمان بوده و به همین خاطر لازم است در این رابطه با پزشک در مطب وی ملاقات شود.
هزینه جراحی فک Cost of maxillofacial surgery
در مواردی که هزینه این جراحی تحت پوشش بیمه خدمات درمانی نباشد، هزینه درمان ارتوگناتیک میتواند زیاد باشد. در این شرایط به غیر از درمانهای ارتودنسی مورد نیاز، سایر عوامل همچون شدت مشکلات فک و نوع جراحی مورد نیاز میتوانند بر هزینه درمان تاثیر داشته باشند. موقعیت جغرافیایی درمان، بیمارستان انتخاب شده و عوارض احتمالی پس از جراحی همگی میتوانند بر مبلغ هزینه موثر باشند.
معمولاً، عمل جراحی اصلاح فک یک روش درمانی (و نه یک روش زیبایی) در نظر گرفته میشود و در ادامه میتواند از بسیاری مشکلات گرانتر و شدیدتر در ارتباط با وضعیت دهان و دندان پیشگیری نماید. به همین دلیل، برخی از موسسات بیمه حداقل بخشی از هزینه جراحی ارتودنسی را پوشش میدهند. به هر حال هر یک از شرکتهای بیمه دارای سیاستهای خاص خود بوده و به همین خاطر ممکن است پوشش درمانی آنها نسبت به درمانهای مختلف با یکدیگر تفاوت داشته باشد.
با توجه به این شرایط به شما توصیه میشود قبل از شروع این درمان با کارشناسان موسسه بیمه خود مشورت کرده و از اقلام و روشهای درمان تحت پوشش بیمه و میزان پرداخت هزینههای درمان اطلاعات دقیق به دست آورید.
جراحی فک در اهواز maxillofacial surgery
جراحی فک در تهران maxillofacial surgery
بهترین جراح فک و صورت در تهران The best jaw surgeon
بهترین جراح فک و صورت در مشهد The best jaw surgeon
بهترین جراح فک در تهران The best jaw surgeon
بهترین جراح فک در مشهد The best jaw surgeon
doctorsalehi.com