برخی از افراد، برای بیان بدشکلی‌های صورت خود، غالباً بر مشکلات بینی، چشمان، رنگ پریدگی پوست و … تاکید دارند در حالی که در اغلب این افراد مشکل در یک سوم پایین صورت یعنی لب پایین و چانه است. برای اصلاح حالت چانه و فک روش‌های مختلفی وجود دارد که شامل تزریق در فضای چانه، پروتز چانه، جراحی فک و جراحی‌های زیبایی چانه هستند.

بیماران دکتر ذوالقدری، بسته به نوع اصلاحی که برای درمان نافرمی چانه باید انجام شود، دو انتخاب دارند: برداشتن چانه و بزرگ کردن چانه. دکتر ذوالقدری با استفاده از عمل‌های جنیوپلاستی و منتوپلاستی به بهبود ظاهر چانه افراد کمک می‌کند. این‌ها فرایندهای جراحی هستند که مشکلات میکروجنیا (چانه کوچک) و ماکروجنیا (چانه بزرگ) را برطرف می‌کنند. قبل از شناسایی مشکلات ظاهری صورت، دکتر عکس‌های استخوان‌های صورت که از زوایای مختلف و با دقت به وسیله اشعه ایکس گرفته شده را بررسی و آنالیز می‌کنند.

معیار زیبایی چانه

عموماً وقتی فردی به ظاهر صورت خود در آینه نگاه می‌کند، چانه باید تقریباً بر روی خط فرضی عمودی کشیده شده از لب پایینی قرار گیرد. بسیاری از بیمارانی که عمل جراحی بینی یا رینوپلاستی را انجام می‌دهند به کوچک بودن یا غیر متعادل بودن چانه نسبت به بقیه اجزای صورت خود توجه نمی‌کنند. البته برخی افراد هم باید چانه خود را تقویت کنند اما باز هم نیازی به جراحی بینی ندارند.

منتوپلاستی یا کوچک کردن چانه

رویکرد دکتر برای عمل جراحی منتوپلاستی عموماً شامل ترکیبی از کاهش استخوان چانه و بافت نرم روی استخوان می‌شود. محل شکاف عمل جراحی در چین‌های طبیعی پوست مخفی خواهد ماند. فرایند منتوپلاستی شامل سوزاندن استخوان به وسیله مته و کاهش ترکیبات بافت نرم چانه است. شاید ماهیچه زیرین منتالیس نیاز به کوتاه شدن داشته باشد. بخیه‌های ویژه برای نرم کردن بافت چانه در چانه تراشیده شده جدید مورد استفاده قرار می‌گیرد.

جراحی کوچک سازی چانه تأثیر بسزایی در زیبایی ظاهری صورت فرد دارد.

عمل جراحی کوچک سازی چانه به دلایل زیر باعث بهبود ظاهر صورت می‌شود:

  • کاهش سایز چانه‌های بزرگ
  • بهبود هارمونی و تناسب بین اجزای صورت
  • مشخص شدن خط فک و تصحیح خط گردن

 

جنیوپلاستی یا بزرگ کردن چانه

دو روش برای بزرگ کردن چانه و بهبود ظاهر آن وجود دارد. راه اول جابجایی قطعه‌ای از استخوان چانه در محلی جلوتر از محل اولیه آن است. برای دستیابی به این منظور قسمت پایینی استخوان چانه برداشته شده و در محل جدید قرارداده می‌شود. با انجام این کار هم طول چانه افزایش می‌یابد و هم به طور همزمان چانه بالاتر می‌آید. درحالی‌که ارتباط ماهیچه با استخوان در این ناحیه حفظ شده است، قسمت چانه به صورت محکم به محل مورد نظر در استخوان فک با پیچ و پلاک فلزی وصل می‌شود.

روش دیگر برای بزرگ کردن چانه، پروتز چانه یا استفاده از مواد غضروفی از استخوان لگن است. برای مثال برای قسمت جلویی استخوان فک پایینی. پروتز مصنوعی استریل شده نیز می‌تواند برای بزرگ کردن چانه مورد استفاده قرار گیرد. ایمپلنت در شکاف زیر چانه قرار داده می‌شود.

انجام عمل جراحی چانه

آماده سازی پیش از عمل جراحی زیبایی چانه

اگر شما به بیماری‌هایی نظیر فشارخون بالا مبتلا هستید، باید این بیماری‌ها را قبل از انجام عمل جراحی کنترل کنید. حداقل از دو هفته قبل از عمل جراحی باید از مصرف داروهای رقیق‌کننده خون و مکمل‌های گیاهی خودداری کنید. پس از مشخص شدن تاریخ عمل جراحی، شما باید یک نوبت برای آزمایش‌های قبل از پذیرش و معاینات فیزیکی تنظیم نمایید. جراحی تا دو هفته بعد از دریافت جواب این آزمایشات باید انجام شود. به شما دستورالعملی در مورد خوردن و آشامیدن، مصرف ویتامین‌ها و داروها، استعمال دخانیات داده می‌شود. استعمال دخانیات باید دو تا سه ماه قبل از عمل جراحی فک و چانه متوقف شود زیرا باعث کاهش خونرسانی به بافت می‌شود. در حقیقت، برخی از جراحان از انجام عمل برای افرادی که سیگار می‌کشند به دلیل خطر بالای آن خودداری می‌کنند. یک نفر باید همراه شما به کلینیک بیاید تا بعد از عمل بتواند رانندگی کرده و چند روزی درانجام کارها به شما کمک کند.

بررسی اجمالی عمل جراحی زیبایی چانه

عمل جراحی زیبایی چانه به عنوان یک عمل جراحی سرپایی است که در کلینیک دکتر انجام می‌شود و بین ۱ تا ۳ ساعت به طول می‌انجامد (زمان عمل به میزان گسترش عمل بستگی دارد). جراحی زیبایی چانه تحت بیهوشی کامل یا بیهوشی موضعی انجام می‌شود. یک شکاف در چین‌های طبیعی زیر چانه یا در دهان در محل تلاقی لب پایینی و لثه ایجاد می‌شود. اگر عمل رفع غبغب هم نیاز باشد یک شکاف زیر چانه برای لیپوساکشن ایجاد می‌شود. جراح بافت را کشیده تا محلی برای قرار دادن پروتز یا خمیر مصنوعی که قالب‌گیری شده ایجاد شود که در محل مورد نظر بخیه می‌شود. اگر کاهش اندازه چانه نیاز باشد، استخوان چانه تراشیده می‌شود. بخیه خیلی کوچکی برای شکاف یا شکاف‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. معمولاً نیازی به پیچ و پلاک نیست.

دوران نقاهت و بهبودی پس از عمل جراحی زیبایی چانه

پس از عمل جراحی زیبایی چانه، معمولاً بیمار کبودی و تورم موقت و احساس کشیدگی یا جمع‌شدگی اطراف چانه را تجربه می‌کند. کمی درد بعد از عمل وجود دارد که با داروهای تجویزی کنترل می‌شود. روی چانه جهت محافظت از آن به مدت ۲ تا ۳ روز پانسمان می‌شود. برای اجتناب از انجام عمل جویدن برای چند روز اول پس از عمل باید از مایعات و غذاهای نرم استفاده شود. بخیه‌ها پس از یک هفته کشیده می‌شود (مگر اینکه از بخیه‌های خودجذبی استفاده شده باشد). بیماران معمولاً پس از ۷ تا ۱۰ روز به فعالیت‌های عادی روزمره خود باز می‌گردند؛ اما باید تا ۶ هفته از چانه در برابر ضربه خوردن یا تکان‌های شدید مراقبت کنند. اکثر التهابات در مدت ۶ هفته از بین می‌روند و بهبود کامل حاصل می‌شود. اگر شکاف در داخل دهان ایجاد شده باشد، هیچ اسکاری دیده نخواهد شد. برای شکاف‌های زیر چانه اسکار عمل جراحی به خوبی در چین‌های طبیعی چانه مخفی شده و پس از مدتی از بین می‌رود.


مطالب مرتبط: عکس جراحی فک  Photo of jaw surgery



خطرات احتمالی عمل جراحی زیبایی چانه

عوارض جانبی ناشی از بیهوشی
تورم
عفونت
خونریزی
اسکار پس از عمل جراحی
کاهش احساس در لب‌ها
جابجایی پروتز و نیاز به عمل جراحی مجدد
عدم پذیرش پروتز توسط بدن که در این صورت مجبور به برداشت آن خواهید شد

 

جراحی ارتوگناتیک برای اصلاح دفورمیتی فک (جراحی فک در مشهد   maxillofacial surgery)

از مشکلات شکلی فک با عنوان ناهنجاری‌های فک یاد می‌شود. این ناهنجاری‌ها می توانند مادرزادی یا اکتسابی باشند، مثل ضربه خوردن به فک در دوران کودکی و نوزادی که ممکن است باعث بروز ناهنجاری‌های شدیدی در فک‌ها شود. بطور کلی ناهنجاری‌های فک یا با عقب ماندگی رشد توام هستند یا با زیادی رشد همراه هستند؛ ممکن است فقط در یک فک دیده شوند یا اینکه هر دو فک جلو زده یا کوچک باشند. حتی امکان دارد یک فک بیش از حد طبیعی رشد کرده باشد و یک فک کمتر از حدرشد کرده باشد.


در درمان جراحی در دوران کودکی می توان دستگاه‌های کشش دهنده استخوان (Distraction Osteogenesis) را داخل فک کار گذاشت تا با ایجاد کشش بصورت تدریجی عقب ماندگی رشد فک جبران شود.
زیادی رشد فک :

این مشکل هم در فک بالا و هم در فک پایین وجود دارد ولی اغلب در فک پایین دیده می شود(پروگناتیسم). در این مورد برخلاف عقب ماندگی رشد فک باید تا سن ۱۸ سالگی برای آقایان و کمی زودتر از ۱۸ سالگی برای خانم‌ها صبر کنیم. علت، ادامه رشد فک تا این سنین است. اگر این ناهنجاری زودتر از ۱۸ سالگی جراحی شود به‌دلیل باقی ماندن مقداری از رشد، احتمال عود وجود دارد.
در جراحی فک اول باید عامل ایجاد کننده ناهنجاری مشخص شود. ممکن است مشکل از فک نباشد. سپس تناسب اجزای صورت و وضعیت ناهنجاری فکی در کل صورت مد نظر قرار می گیرد. ارزیابی های قبل از عمل شامل: رادیوگرافی، فتوگرافی و تهیه قالب دندانی از فکین برای بررسی بهتر ناهنجاری استفاده می شود. به این ترتیب ما متوجه می شویم که آیا اصلاَ ناهنجاری فکی وجود دارد یا خیر و اگر وجود دارد چه عاملی آن‌ را ایجاد کرده و چطور و به چه میزان باید آنرا با توجه به سایر اجزای صورت تصحیح کرد.
جراحی فک بالا Maxillary surgery اغلب یک کار تیمی است که با همکاری فوق تخصص جراحی پلاستیک و فک و صورت و متخصص ارتودونسی انجام می شود.
برای انجام یک درمان ایده‌آل باید روابط فکی و دندانی بیمار تصحیح شود. معمولاَ بیمار قبل از جراحی توسط ارتودونتیست تحت درمان قرار می‌گیرد تا قوس‌های دندانی و خود دندان‌ها وضعیت ایده‌ال برای جراحی را بدست آورند و پس از آن جراحی انجام شود.
بعد از تشخیص دقیق ناهنجاری و طراحی درمان جراحی، معمولاَ یکی دو سال قبل از عمل، درمان ارتودونسی انجام می شود وقتی بیمار به سن حدود ۱۸ سالگی برسد جراحی انجام میشود.

ریکاوری:
معمولا بیمار بعد از عمل یک شب در بیمارستان بستری می ماند و روز بعد مرخص می شود حدود یک هفته بعد بیمار می تواند وارد زندگی اجتماعی شده و حتی سر کار برود. بعد از جراحی مقداری تورم در صورت ایجاد می شود که کاملاَ‌ طبیعی ست. تورم ۴-۳ روز الی یک هفته بعد از جراحی وجود دارد و به مرور برطرف می شود. خون مردگی و کبودی معمولاَ دیده نمی شود مگر در افراد مسن تر.

امروزه تمامی جراحی های تصحیح ناهنجاری‌های فک از داخل دهان انجام می‌شود. بنابراین روی صورت هیچگونه اثری به‌جای نمی‌ماند.

بستن یا نبستن دهان بعد جراحی فک بالا Maxillary surgery
برای جوش خوردن استخوان بعد از جراحی، یا دهان با سیم بسته می شود و فرد تقریباَ نمی‌تواند دهان را باز کند، یا اینکه با پیچ و پلاک‌های خاصی قطعات استخوانی در داخل فک ثابت می شوند و دهان بیمار کاملاَ باز می‌شود. این دو روش هیچ ارجحیتی به‌هم ندارند و به‌کار بردن آنها بیشتر سلیقه ای است. البته در شرایط خاصی بهتر است دهان با سیم بسته شود اما بطور کلی امروزه بعد از اکثر جراحی‌ها از روش تثبیت با پیچ و پلاک استفاده می‌شود و بیمار می تواند دهان خود را باز کند. کلا جوش خوردن استخوان یک و نیم الی دو ماه طول می‌کشد اما پیچ و پلاک‌ها آنقدر مقاومت دارند که بیمار قبل از جوش خوردن کامل استخوان بتواند رژیم غذایی عادی داشته باشد. بعد از بستن دهان خیلی از بیماران بعد از جراحی و به‌کار بردن این روش مقداری وزن کم می کنند و بابت این قضیه حتی خوشحال هم می شوند. گرچه هدف لاغر کردن بیمار نیست اما بعضاَ در روش دهان بسته این اتفاق می افتد. در واقع برای افراد چاق شاید این فرصتی باشد تا به کم خوردن عادت کنند.

مراقبت‌های بعد از جراحی فک Maxillofacial Surgery
بیمار باید مراقب باشد تا ضربه به فک وارد نشود چون می تواند باعث جابجایی استخوانها شده یا ابزارهای نگهدارنده داخل فک را شل کند. بیماران بهتر است از مسافرت‌های طولانی پرهیز کنند بهتر است این بیماران تا مدتی از ورزش‌های سنگین خودداری کنند. رعایت بهداشت برای این بیماران بسیار مهم است. این افراد از روز بعد از عمل باید مسواک بزنند و دهان خود را با دهانشویه شستشو بدهند.





۲-۳ هفته دهان با سیم بسته می شود و بعد از این مدت سیم باز شده و بجای آن دهان با کش بسته می شود یا در بعضی موارد از اول کش می بندیم. بعد از جایگزینی سیم با کش، دهان بیشتر از حالت قبل باز می شود. در مجموع حدود یک ماه و نیم طول می کشید تا بیمار از دست سیم و کش راحت شود. کسانی که فکشان با سیم بسته شده باید بیشتر مایعات و غذاهای صاف شده (مثل سوپ) استفاده کنند. در واقع در مدت دو هفته‌ای که دهان اصلا نباید باز شود بیمار نباید از غذاهایی که نیاز به جویدن دارند استفاده کند. بعد از برداشتن سیم و گذاشتن کش بیمار می تواند رژیم غذایی خیلی نرمی داشته باشد مثل سوپی که نیاز به جویدن زیاد نداشته باشد. بعد از یک ماه بیمار می تواند از غذاهای جویدنی استفاده کند. رژیم غذایی این بیماران باید حتما به گونه‌ای باشد که مواد غذایی مورد نیاز را دریافت کنند. کسانی که دهانشان باز می شود باید از غذاهای شل استفاده کنند یعنی غذاهایی که نیاز به جویدن شدید ندارند مثل سوپ،پوره،نان نرم،برنج و خورشت نرم که مواد سخت و سفت نداشته باشند. اما بعد از ۴ هفته می توانند رژیم غذایی عادی داشته باشند.



مهمترین عارضه در این جراحی ها اختلال در حس لب‌هاست که می تواند بعد از عمل جراحی پیش بیاید و معمولا ظرف چند هفته به‌تدریج برطرف می شوند. در شرایط نادر که آسیب جدی به عصب وارد شده باشد اختلال در حس برای مدت طولانی تری باقی می ماند. اگر عارضه خیلی شدید باشد ممکن ا‌ست حس لب‌ها اصلا برنگردد ولی این عارضه چندان مسأله جدی نیست و جای نگرانی وجود ندارد. اگر هم حس لب‌ها برنگشت بیمار خیلی زود به آن عادت می کند.

جراحی های مکمل مانند جراحی فک Maxillofacial Surgery
در جراحی های پلاستیک مخصوصا در صورت باید تمام اجزای صورت را در نظر گرفت. گاهی اوقات یک بینی به ظاهر بزرگ است اما علت آن بزرگی بینی نیست بلکه کوچکی فک بالا ست. گاهی اوقات بعد از جراحی فک دیگر بینی هم در صورت بیمار متناسب به‌نظر نمی‌رسد و بهتر است جراحی شود. یک اشتباه بسیار بزرگ عمل زیبایی بینی قبل از جراحی فک است. در خیلی از این موارد وقتی فک (بخصوص فک بالا) بعد از بینی جراحی شود بینی جراحی شده زیبایی و تناسب خود را از دست داده و حتی زشت و ناخوشایند به‌نظر می رسد.
بنابراین اگر قرار است بیمار هم تحت عمل جراحی فک قرار گیرد و هم بینی جراحی شود، به‌عنوان یک اصل اول فک باید جراحی شود (مخصوصا فک بالا) و بعد از آن بینی. گاهی اوقات گونه های بیمار نیز نیاز به تصحیح دارند به‌خصوص بعد از جراحی فک تمام بررسی ها بایستی قبل از عمل برنامه‌ریزی شود و در صورت نیاز اغلب بیمار بصورت همزمان و در یک جراحی گونه ها نیز بهمراه فک ها تصحیح می شوند.
بعضی اوقات چانه بیمار نیز کوچک بوده و احتیاج به عمل دارد. ما دو نوع جراحی برای چانه داریم. یکی استفاده از پروتز و دیگری بریدن استخوان چانه و تغییر موقعیت آن است. روش دوم روش علمی تر است. در بریدن استخوان چانه نتیجه زیباتر و قابل پیش بینی تر است. در این مورد در بخش ژنیوپلاستی بیشتر توضیح داده شده است.

 


چه کسانی به جراحی فک Maxillofacial Surgery نیاز دارند؟

جراحی فک و ارتوگانتیک به منظور اصلاح نامرتبی فک و دندان‌ها که با درمان ارتودنسی قابل درمان نمی‌باشد، انجام می‌شود. مشکلات نامرتبی فک و دندان می‌توانند ژنتیکی، مادرزادی یا تکاملی باشند، بنابراین یا در بدو تولد وجود دارند و یا در حین رشد فرد ایجاد می‌شوند. آسیب فک و مفاصل فک و نیز پاتولوژی (یعنی مراکز رشد غیرعادی، تومورها و غیره) نیز می‌توانند باعث بدشکلی‌های فک و دندان در هر سنی شوند. علائمی که ممکن است یک فرد مبتلا به ناهنجاری فک و دندان داشته باشد عبارتند از:

  • رشد بیشتر یا کمتر از حد طبیعی در هر دو فک
  • عدم تقارن صورت
  • عدم قرارگیری دندان‌ها روی یکدیگر
  • ناتوانی در خوردن و جویدن بطور صحیح
  • مشکلات راه هوایی بخصوص برای تنفس
  • مشکلات گفتاری ناشی از ناهنجاری
  • اپن بایت که در آن دندان‌هایی جلویی یا عقبی هنگام تماس دندان‌های دیگر روی هم قرار نمی‌گیرند.
  • درد در عضلات یا مفاصل فک

سه جراحی عمده که بر روی فک انجام می‌شوند

اصلاح اپن بایت:

ابتدا بخشی از استخوان قسمت بالای فک که دندان بر روی آن قرار می‌گیرد، برداشته می‌شود. سپس فک بالا با استفاده از صفحات و پیچ‌هایی در جای خود محکم می‌شود.

اصلاح جلوآمدگی فک پایین:

استخوانی که در بخش عقبی فک قرار گرفته است از بخش جلویی آن جدا شده و اصلاح می‌گردد. جراحی فک پایین به بخشی که دندان روی آن قرار گرفته این امکان را می‌دهد تا به عقب حرکت کرده و تراز شود.


استخوانی که در بخش پایینی فک قرار گرفته است از پایه جدا شده و اصلاح می‌گردد. سپس بخشی از فک پایین که دندان بر روی آن قرارگرفته و قسمتی از چانه به طرف جلو حرکت داده می‌شود.

مطالب مرتبط: هزینه جراحی فک و صورت Cost of maxillofacial surgery



تمامی سوالاتی که ذهن شمارا در زمینه
 جراحی فک مشغول کرده را از وب سایت  سپیدیار بپرسید.




هزینه جراحی فک در تبریز cost of maxillofacial surgery

هزینه جراحی فک و صورت در مشهد  cost of maxillofacial surgery

هزینه جراحی فک و صورت در تهران  cost of maxillofacial surgery
 
بهترین جراح فک و صورت در مشهد  The best jaw surgeon


dr-zolghadri.com